Rybářský rozcestník

Losos plněný mandlovou nádivkou

V troubě zapečený losos plněný nádivkou z másla, žloutků, strouhanky, mandlí a dalších ingrediencí.

2 náročnost
80 minut
  • 2 kg lososa vykuchaného a bez hlavy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • bílé víno na podlití
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na nádivku:
  • 4 lžíce bílého suchého vína
  • 4 lžíce strouhanky
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 3 ks řapíku celeru
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks svazku petrželky
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • muškátový oříšek
  • hrst rozinek
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného lososa opláchneme, osušíme, uvnitř i vně osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou
    2. V míse ušleháme změklé máslo, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou citronovou kůru, pak přidáme na jemno nasekané mandle, spařené nasekané rozinky, strouhanku, bílé suché víno, na jemno nastrouhaný parmazán, na drobno nasekanou petrželku i oloupaný celer, vše promícháme a je-li nádivka příliš řídká přidáme strouhanku nebo naopak přilijeme trochu vína
    3. Nádivkou naplníme lososa, převážeme ho potravinářským provázkem a dáme do olejem vymazaného pekáčku, pokapeme olejem a potřeme zbylou nádivkou, podlijeme vínem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut (nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová)
    4. Necháme ji chvíli odpočinout, potom sundáme provázek, nakrájíme na porce a servírujeme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím