Rybářský rozcestník

Losos plněný mandlovou nádivkou

V troubě zapečený losos plněný nádivkou z másla, žloutků, strouhanky, mandlí a dalších ingrediencí.

2 náročnost
80 minut
  • 2 kg lososa vykuchaného a bez hlavy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • bílé víno na podlití
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na nádivku:
  • 4 lžíce bílého suchého vína
  • 4 lžíce strouhanky
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 3 ks řapíku celeru
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks svazku petrželky
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • muškátový oříšek
  • hrst rozinek
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného lososa opláchneme, osušíme, uvnitř i vně osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou
    2. V míse ušleháme změklé máslo, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou citronovou kůru, pak přidáme na jemno nasekané mandle, spařené nasekané rozinky, strouhanku, bílé suché víno, na jemno nastrouhaný parmazán, na drobno nasekanou petrželku i oloupaný celer, vše promícháme a je-li nádivka příliš řídká přidáme strouhanku nebo naopak přilijeme trochu vína
    3. Nádivkou naplníme lososa, převážeme ho potravinářským provázkem a dáme do olejem vymazaného pekáčku, pokapeme olejem a potřeme zbylou nádivkou, podlijeme vínem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut (nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová)
    4. Necháme ji chvíli odpočinout, potom sundáme provázek, nakrájíme na porce a servírujeme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

    Nejčtenější články

    Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

    Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

    Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

    Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

    Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

    Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím