Rybářský rozcestník

Losos plněný mandlovou nádivkou

V troubě zapečený losos plněný nádivkou z másla, žloutků, strouhanky, mandlí a dalších ingrediencí.

2 náročnost
80 minut
  • 2 kg lososa vykuchaného a bez hlavy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • bílé víno na podlití
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na nádivku:
  • 4 lžíce bílého suchého vína
  • 4 lžíce strouhanky
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 3 ks řapíku celeru
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks svazku petrželky
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • muškátový oříšek
  • hrst rozinek
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného lososa opláchneme, osušíme, uvnitř i vně osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou
    2. V míse ušleháme změklé máslo, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou citronovou kůru, pak přidáme na jemno nasekané mandle, spařené nasekané rozinky, strouhanku, bílé suché víno, na jemno nastrouhaný parmazán, na drobno nasekanou petrželku i oloupaný celer, vše promícháme a je-li nádivka příliš řídká přidáme strouhanku nebo naopak přilijeme trochu vína
    3. Nádivkou naplníme lososa, převážeme ho potravinářským provázkem a dáme do olejem vymazaného pekáčku, pokapeme olejem a potřeme zbylou nádivkou, podlijeme vínem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut (nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová)
    4. Necháme ji chvíli odpočinout, potom sundáme provázek, nakrájíme na porce a servírujeme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím