Rybářský rozcestník

Vaření raků s koprem

K vaření raků používáme různých vývarů s různými přísadami, které volíme podle toho, jaké příchuti chceme u raků dosáhnout. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10-15 minut.

2 náročnost
35 minut
  • 30 ks raků
  • 1 ks cibule
  • 3 l vody
  • 100 g mrkve
  • 50 g čerstvého kopru
  • trochu zelené petrželky
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu (vývar), přidáme nakrájenou očištěnou mrkev a cibuli, osolíme a necháme asi 15 minut povařit
    2. Potom přidáme rozsekaný kopr, zelenou petržel, znovu přivedeme do varu a teprve do prudce vařícího vhodíme očištěné raky, které chvilku podržíme vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili
    3. Hrnec přiklopíme pokličkou a ještě vaříme 10–15 minut.

    Poznámka

    Jak raky jíme: Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků, před pojídáním uvařeného raka rukou v půli rozlomíme, vidličkou maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme, abychom mohli odstranit střívko (není-li již předem odstraněno). Klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vytáhneme vidličkou.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….