Rybářský rozcestník

Setonův hrnec – příprava ryb

Již po několik desítek generací používají trempové, při přípravě ryb, ale i dalších pochutin v přírodě, tzv. „Setonův hrnec“. Údajně byl tento způsob přípravy jídel převzatý od indiánských kmenů. Rozhodně stojí za to si tento způsob vaření v přírodě připomenout a případně i vyzkoušet.

  1. hlína na záklop
  2. tráva a kopřivy
  3. kopřivy kolem ryby
  4. ryba zabalená v alobalu (lze použít i jiný druh masa)
  5. rozpálené kameny
  6. popel z ohniště
  7. kolík na utěsnění

V zemi vyhloubíme jamku, ve které zapálíme suché a tvrdé dřevo. Na vedlejším ohništi rozžhavíme větší ploché kameny, mezitím si připravíme rybu. Na dno horké jamky po vyhořelém dřevě dáme jeden větší žhavý plochý kámen a na něj položíme vykuchanou nasolenou rybu zabalenou do alobalu. Balíček obložíme dalšími horkými kameny a po straně dáme do jamky kolík z čerstvého dřeva. Jamku zasypáme hlínou a udusáme. Asi po 10 minutách vytáhneme kolík ze země a do otvoru opatrně nalijeme asi 1 l vody, potom kolík znovu zasuneme a utěsníme, aby vzniklá pára neunikla. Po 15 minutách hlínu a kameny odstraníme a upečenou rybu můžeme servírovat.

Pokud budete v hrnci vařit jiné maso, doba potřebná k přípravě se prodlouží podle typu masa klidně až na 2 hodiny.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….