V plechové krabici s hoblinami na pařáčku nebo vhodném sítu vyuzené filety z lososa, servírované přelité domácí sladko-hořčičnou omáčkou. Úžasná záležitost!
1 náročnost
15 minut
+ doba marinování
Losos vyuzený doma v krabici
filety z lososa s kůží nebo bez (jak kdo má rád - já raději bez)
0,5 dc metaxy (koňak, slivovice apod.)
mořská hrubozrnná sůl
špetka cukru
pepř
Na omáčku:
2 lžičky kremžské horčice
1 lžíce medu
trochu balsamikového octa a vody
čerstvý kopr
sůl
Příprava
1. Lososa osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a pokapeme kořalkou, necháme alespoň 2 hodiny v chladničce marinovat, můžeme i obracet, aby se marináda dostala všude
2. Mezitím ze všech surovin smícháme omáčku a necháme ji také v chladničce odležet
3. Připravíme plechovou vyšší krabici (od sušenek apod.), na dno dáme malinkou hrstičku hoblin z tvrdého dřeva (buk, dub, ovocné stromy, ne smolné), položíme starý pařák nebo králičí pletivo (já měla pletivo) a naskládáme opláchnutou a osušenou rybu
4. Uzavřeme víkem a můžeme položit na sporák nebo na gril a už jenom udíme a těšíme se :-), maso je hotové přibližně za 8-10 min
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….