Rybářský rozcestník

Námořnické fondue

Rybí filé a maso z kapra opékané přímo na stole v nádobě na fondue.

1 náročnost
10 minut
+ doba přípravy přímo na stole  
  • 400 g vykoštěného masa z kapra
  • 400 g rybího filé
  • 4 dl oleje
  • sůl
  • nádoba na fondue
  • Příprava

    1. Filé i maso z kapra naporcujeme na větší kostky (plátky) a vyskládáme je na větší talíř
    2. Rybí maso, přímo na servírovacím stole, nabodáváme na vidličky a smažíme v rozehřátém oleji v nádobě na fondue
    3. Místo omáček (servírují se ke klasickým masovým fondue) podáváme různé druhy nakládané zeleniny jako okurky, feferonky, kukuřičky, paprikové saláty …

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme čerstvé pečivo.

    Poznámka

    Fondue – Název pochází z francouzského slova „Fondre“, což doslovně znamená taviti, rozpouštěti. Původně tento název označoval pokrm z roztaveného sýra, který se připravoval na stole ve speciálním kotlíků vybaveném vařičem. Toto ve Švýcarsku oblíbené jídlo našlo svou modifikaci po celé Evropě v podobě masového fondue, které se také připravuje přímo na stole ve speciálním kotlíků. Vzhledem k tomu, že všichni stolující si namáčejí sousta v jednom kotlíku, podává se toto jídlo pouze ve společnosti velmi blízkých přátel. Ke kotlíku, který je vybaven vařičem, patří sada vidliček s barevným označením, aby mohl každý stolovník lehce rozeznat svou vidličku, kterou vložil do kotlíku. K masovému fondue se podávají různé omáčky, které činí s každého sousta chuťově odlišný pokrm. Jako příloha se podává buď bílý chléb, bagety nebo opečené brambory.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….