Rybářský rozcestník

Kebab návazec na štiky a sumce

Tzv. vlasová metoda lovu kaprů se ujala i u rybářů cíleně lovících dravce a to včetně sumců metodou položená, tedy u dna. Právě na větší nástrahy, při chytání dravých ryb, se hodí právě tento návazec. Vlasovou metodu tady představuje smyčka vytvořená pod háčkem, na kterou můžeme nastražit kousky ryb, či větší boilies nebo pelety. Při vytvoření „Kebab montáže“ pak nejde o nic jiného, než o nastražení kousků mrtvé ryby spolu s potápivou, nebo lépe s PopUp koulí či peletou.

sumcovýkebab-montáž-na-dravce2kebab-montáž-na-dravce3kebab-montáž-na-dravce4

Co budeme potřebovat:

  • pletenka na návazec na 40-100 kg, klidně můžeme na štiky zjemnit a volit ještě menší průměr pletenky
  • sumcový háček s očkem o velikosti 3.00 či větší, nebo háček vhodný na štiky, tedy menší a jemnější, než ten sumcový
  • broček, velikost volíme dle celkové velikosti nastražených surovin a hlavně vzlínavosti použité konkrétní PopUp koule či pelety

Jde o modifikované bezuzlové vázání háčku, v tomto případě ovšem místo klasického přívěsu se smyčkou na konci uvážeme smyčku táhnoucí se přímo od očka háčku. Má to dva důvody. Větší nástrahy na dvojitém přívěsu lépe drží, smyčku pak můžeme použít jako zarážku díky peletě nebo boilie kouli umístěné na konci celé sestavy.

Přívěs je, v tomto případě, tvořen smyčkou…

Postup navázání:

Na 80-150 cm dlouhé pletence uděláme na jednom konci drobný uzlík. Pletenku protáhneme očkem háčku, pod háčkem vytvoříme smyčku dlouhou 10 až 15 cm, konec s uzlíkem umístíme hned u očka háčku. Provedeme klasické omoty směrem ke špičce, stačí 7 až 8 omotů, dalšími dvěma se pak vrátíme zpět k očku, zezadu provlékneme a dotáhneme. Na volném konci uděláme větší smyčku, kterou pojistíme pojišťovacím uzlem.

Co na přívěs háčku:

Teď stačí navléci kousky ryb, boilies koule nebo pelety pomocí silnější a delší boilie jehly a poslední zajisti buď klasickou koncovou zarážkou, nebo díky smyčce pomocí oka. Poslední nástraha v sestavě udrží zbytek nástrah na přívěsné smyčce. Bročkem pak zajistíme, aby celá sestava držela u sebe, tedy broček použijeme jako zarážku na přívěsu.

Kebab návazec nachystaný na nastražení…

Konec sestavy může tvořit potápivé boilie, ale chceme-li, aby se nám celá sestava nadzvedávala nade dno, což je smyslem celé této montáže, pak volíme PopUp bolie nebo peletu. Velikost opět záleží na zbytku nástrahy, tedy na velikosti jednotlivých kousků nařezaných ryb.

Nejčtenější články

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Územní kolo Zlaté udice 2024

Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz a místní organizace Stříbro pořádají ve dnech 31. května až 2. června 2024 Územní kolo rybářské soutěže mládeže ZLATÁ UDICE 2024…