Rybářský rozcestník

Makrela po Navarrsku (Macarela a la Navarra)

Recept na chutnou úpravu ryb ze španělské kuchyně. Podobně lze upravit i vykuchané celé pstruhy, líny, sledě, ideálně menší celé ryby o hmotnosti kolem 300 g.

2 náročnost
40 minut
makrelamakrelamakrelamakrela
  • 2 ks vykuchané makrely
  • 2 ks stroužky česneku
  • 4 ks plátky šunky
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • olivový olej
  • citron
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme, osušíme, uvnitř osolíme, opepříme, do břišní dutiny vložíme 2 plátky šunky, spíchneme párátkem.
    2. Makrely položíme na plech vyložený papírem na pečení a potřený olivovým olejem, potřeme makrely i na povrchu, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 °C tak 20 minut.
    3. V mezičase na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou papriku, krátce podusíme. Když paprika začne být měkká, přidáme na kostičky nakrájené oloupaná rajčata, směs ochutíme nasekanou bazalkou, drceným česnekem a osolíme, dusíme ještě 5 minut.
    4. Upečené makrely na talíři přelijeme omáčkou, ozdobíme kolečky citronu a podáváme třeba s vařenými brambory, opečenými brambory, nebo hranolkami.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Nejoblíbenější rybářské závody na světě

    Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.