Rybářský rozcestník

Chytání z hladiny – metoda „třepaná“

Metoda lovu na živý hmyz nebo umělou mušku, kdy pak třepání hmyzu na hradině nahrazuje rybářovo jemné cukání umělou nástrahou. Tuto metodu uplatníme v horkých letních měsích, kdy ryby stojí ve stínu u břehu a loví spadlé mušky z hladiny. Rybář musí jít nehlučně kolem vody a nabízet nástrahu na hladině (lze použít i na štiky s nastraženou živou rybkou, ovšem pohodlnější je dát prut do vidliček).

Chytání na hladině - třepaná
  1. lehký prut dlouhý 3,5 až 6 metrů
  2. vlasec, nejlépe monofil o síle 0,10 až 0,18 mm
  3. nástraha s menším háčkem (koník, brouk, mouchy … nebo umělé mušky)

Stručný popis navázání:

Většinou používáme kmenovou šňůru, ale lze použít i návazec, ten by pak měl být dlouhý asi 50 až 60 cm, o něco jemnější, než kmenová šňůra. Na kmenový vlasec tedy přivážeme háček, nebo umělou mušku a v případě větrného počasí tak 20 cm nad nástrahu připneme broček. Ten nedáváme, pokud nefouká.

Použití:

Rybář jde tiše a pokud možno nehlučně po břehu a nabízí na hladině rybám nástrahu, ta, pokud je živá, se třepe na háčku a tak láká ryby. Pokud pak chytáme na umělé mušky, musíme šikovně špičkou prutu sami napodobit pohyb živého hmyzu na hladině. Pokud vše děláme dobře a ryby sbírají kořist z hladiny, můžeme chytnou tlouště, boleny, perlíny, oukleje …

S živou rybičkou pak lze takto lovit i štiky!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.