Rybářský rozcestník

Chytání z hladiny – průběžná montáž s nástrahou na hladině

Tato montáž na lov z hladiny je vhodná především v mělkých vodách. Naopak moc nevyhovuje na lovných místech s mahnitým dnem, nebo tam, kde je dno hodně zarostlé. Skvělě se s ní nahazuje.

Chytání z hladiny – průběžná montáž s nástrahou na hladině
  1. kmenová vlasec o síle, 0,20 až 0,25 mm (lze použít i návazec, ten by pak měl být o jeden stupeň jemnější, než kmenová šňůra)
  2. průběžné olovo připevněné na kmenovou šňůru
  3. plovoucí nástraha s háčkem (rohlík, či jiné v hodné pečivo, plovoucí boilies, ale například také salát při chytání amurů)

Stručný popis navázání:

Nejlépe je návazec vůbec nepoužít a celou montáž navázat přímo na kmenovém vlasci. Pak na kmenový vlasec navlékneme trubičku s karabinkou a závažím, nebo jen očko s karabinkou a olovem, umístíme stoper, podle hloubky lovného místa, a pak již navážeme samotný háček, velikost použijeme dle nástrahy, jakou budeme chtít použít. Pokud budet chtít použít návazec, pak ho spojíme s kmenovou šňůrou nejlépe menším obratlíkem (pozor, aby moc nestahoval nástrahu) a olovo stejně navlékneme až na kmenový vlasec.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?