Rybářský rozcestník

Rybí aspik

Aspik lze vyrobit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. Například z kapra, sumce, candáta, tresky, chňapala… Vždy použijte rybí maso pevnější konzistence s malým obsahem svalových kůstek.

2 náročnost
50 minut
rybírybírybí
  • 300 g rybího masa bez kůže a kostí
  • 5 g agaru (práškový, plátky, vločky)
  • 4 lžíce sterilovaných žampionů
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • 4 lžíce červené sterilované papriky
  • 3 ks uvařená vejce natvrdo
  • 0,5 l vody + voda na uvaření masa
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso povaříme 5 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout.
    2. Agar (nebo želatinu) zalijeme 0,5 l studené vody a necháme nabobtnat, potom 2 minuty povaříme a necháme zchladnout, podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr, promícháme.
    3. Do vhodné nádoby vložíme rybí maso, nakrájená vejce, hrášek, sterilované žampiony a papriku. Zalijeme agarem, promícháme a necháme ztuhnout.
    4. Rybí aspik nakrájíme na plátky, pokapeme octem, posypeme cibulkou a podáváme.

    Doporučení

    Agar je želatina z mořských řas a má větší želírovací schopnosti než klasická želatina, tuhne totiž už při pokojové teplotě. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy a také v lékárnách.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….