Rybářský rozcestník

Pečený chňapal

Chňapal červený, obchodní název Red Snapper, je chutná ryba s narůžovělým masem. Její velké lupínky masa jsou bez kostí, tužší konzistence. Nejčastěji se připravuje pečením, maso je sušší, proto máslem nešetříme.

2 náročnost
30 minut
pečenýpečenýpečenýporce
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce chňapala 200-250 g
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks kousek pórku
  • 1 ks citron
  • sušený česnek
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce ryby potřeme olivovým olejem, posypeme sušeným česnekem, kmínem, osolíme.
    2. Vložíme do zapékací misky, poklademe kousky másla, podlijeme troškou vody, pečeme v troubě při 160 °C, tak 15 minut, během pečení přelíváme šťávou, pokapeme citronem.
    3. Po čtvrt hodině posypeme rybu kolečky cibule a pórku, pečeme dalších 10 minut.
    4. Upečeného chňapala přelijeme šťávou se zeleninou, ozdobíme citronem.

    Doporučení

    Podáváme například s vařenými brambory a zeleninou.

    Poznámka

    Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, co si ho dokáží chytit někde na dovolené, nezoufejte, chňapala můžeme dnes běžně zakoupit v prodejnách zaměřených na prodej mořských ryb a živočichů a také v některých větších potravinových řetězcích.

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….