Rybářský rozcestník

Dá se chytat na slimáky?

Zvláště letos je to aktuální téma. Kam se vrtnu, tam narazím na slimáka a to nejen doma na zahradě, ale také u vody. Přitom jde o suchozemského plže, který je celkem k ničemu. Nemusí ho většina ptáků, ani další volně žijící tvorové ho nemají zařazeného do svého jídelního lístku. A co ryby, ty si slimáka dají pokud jim je nabídnutý?

slimákslimáktloušť-slimákslimácislimákslimáci-otázky

Plži, tedy i slimáci, během roku kladou na vlhká, skrytá místa, pod kameny a hroudy, pod rostlinné zbytky, do trhlin půdy a podobně až 3 mm velká, bělavá, lesklá vajíčka. Ta se pak vyvíjejí v závislosti na prostředí během 3 týdnů až několika měsíců. Problém je, že dokáží přezimovat stejně, jako již vylíhlí slimáci. Jsou aktivní především v noci, ale pokud je pod mrakem a vlhko, najdeme je plazit se a požírat nejen rostliny i přes den.

Plži způsobují značné škody, zvlášť v mírně teplém podzimním období, s dostatkem mlh a rosy, následujícím po vlhkém létě. Nejvíce ohrožují mladé rostlinky, ovšem pochutnají si na kde čím. Ovšem pojďme již k otázce.

Dá se chytat na slimáky?

Ano dá! Jde dokonce o nástrahu, kterou si dopřeje více druhů ryb, jako ryby kaprovité, ale například i úhoři či sumci. Ovšem je tu jeden problém, slimáci špatně drží na háčku. Jde vlastně o měkkýše a to pojmenování jejich druhu hodně sedí. Jejich povrch je opravdu křehký, po narušení se trhá, voda pak zničení schránky slimáků ještě urychluje. Proto jde o nástrahu, kterou je třeba často kontrolovat, asi nejvhodnější je tak chytat na slimáky na plavanou, nebo na položenou ale s feederovým prutem.

Když vynecháme fakt, že jde o slizkou potvoru, kterou nemá nikdo rád a hodně lidí se jí štítí a to včetně některých rybářů, pak jde o levnou nástrahu, na kterou občas zaberou i pěkně velké ryby. Rozhodně doporučuji si vyzkoušet na slimáky chytat. Můžete tak chytit například tlouště, kapra, okouna či úhoře.

TIP: Pokud chcete použít slimáky jako nástrahu, použijte rukavice. Slimáky napichujte v horní části těla, háček veďte podél jejich spodní části, pak ho nasměrujte tak, aby háček vyšel v jeho dolní části. Ihned po nepíchnutí háček se slimákem hoďte do vody a během pár minut zkontrolujte, zda je ještě na háčku, opravdu dlouho na háčku nevydrží. Slimáky lze nastražit i na přívěs háčku, ale ani tam dlouho nezůstane!

Text i foto: Roman „Dědek“ Kováč

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….