Rybářský rozcestník

Když kvetou topoly – lov na mlaskačku

Každý starší rybář to určitě zná. Od poloviny května začínají kvést topoly, olše a hladina řek, i dalších vodních ploch, je plná chmýří. Hodně rybářů v tomto období chytání ryb vzdá, chmýří se totiž nabaluje na vlasec a tak chytat na feederové nebo například dlouhé bolonězové pruty na plavačku je prakticky nemožné.

Z chmýří se dělají po stažení vlasce chuchvalce, které těžko procházejí hlavně menšími očky některých prutů. A když se nabalené chmýří dostane s navinutým vlascem do navijáku, jde potom při dalším náhozu těžko nahodit, chuchvalce chmýří se zasekávají v očkách. Slabší vlasce či šňůry se trhají, zamotávají… Ryby jsou ale v tomto období často hodně aktivní, s oblibou sbírají chmýří z hladiny společně s hmyzem. Chmýří je totiž sladké a tak rybám chutná, nejvíce kaprům, amurům a tloušťům. A tak je velká škoda si na některé druhy nepolíčit. 🙂

Osvědčené nástrahy na mlaskačku…

Pro ty rybáře, co to ani v tomto období nevzdají a vyrazí k vodě, může být velmi úspěšný lov ryb z hladiny tzv. na ,,mlaskačku,, a to na nejčastější a asi nejúčinnější nástrahy na kapry, jako na lisovanou kostku rohlíku, kostku chleba, kus čerstvého rohlíku, sladký popcorn, různě ochucené druhy foukané kukuřice. Na amury je úspěšný lisovaný rohlík s kouskem libečku, nebo popcorn namočený v medu. Všechny nástrahy můžeme zkusit nadipovata zvýšit tak jejich atraktivitu pro ryby.

K nadhozům do dálky tak do 25 metrů je léty prověřený tzv.,“šteft“ (tak tomu říkali u nás staří rybáři). Jde o 10 cm provrtané násady od koštěte navlečené na kmenovém vlasci. Jejich výroba není vůbec složitá, výroba zabere tak 1 hodinu.

Hotový šteft…

Výroba šteftu:

Uřízneme násadu od koštěte nožem podélně rozřízneme ostrým nožem na polovinu. Úhlovou bruskou vybrousíme ve středu drážku, obě poloviny šteftu pak slepíme lepidlem k sobě nazpět, trochu opracujeme, zabrousíme, stříkneme barvou. Ti pohodlnější nebo méně šikovní mohou použít při lovu na mlaskačku kulové plovátko, ale vlastní výrobek, s kterým je úspěch, potěší více.

Vybroušení drážky…

Montáž se šteftem na mlaskačku, vybavení, způsob lovu:

Montáž sestavuji takto, na kmenový vlasec používám 0,28 mm, navléknu stoper, potom šteft, korálek, obratlík, návazcovou šňůru, háček, raději větší 2/0, mám rád vyhnuté do strany,,orlí drápy,,… Na lov používám prut tak do 3 m tvrdší akce s většími očky, který postavím do jedné vysoko vysunuté vidličky skoro kolmo, má to svojí výhodu, na část vlasce, který je z vody venku se nenabalí chmýří z vody.

Montáž se šteftem na mlaskačku…

Záběry na mlaskačku bývají razantní, chce to prut hlídat, aby neletěl do vody. Druhý prut nahazuji většinou na úhoře s rousnicí, rovněž skoro kolmo na špičku rolničku, když kvetou topoly, začínají kvést i akáty a to začínají brát úhoři. Tento způsob na „mlaskačku“ používám na klidné vodě, na rybnících a tůních, na slepých ramenech řek. Na tekoucí vodě můžeme montáž se šteftem také použít, všude tam, kde se dá dobře chodit podle břehu. Tam je šance i na ulovení tloušťě nebo bolena.

Nastraženo na úhoře…

Text i foto: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….