Rybářský rozcestník

Lov candátů na filety z mrtvých ryb

Pro nás rybáře to nevypadá moc lákavě, ale pro candáty, ale i další dravé ryby, jsou filety, vykrojené z čerstvé mrtvé ryby, opravdu velké lákadlo. Hned po rybích hlavách a ocáscích jde o mou nejúčinnější nástrahu právě na candáty, štiky či úhoře.

podvodni-splavek-bubenik-filetouklej-dva-kusy-2Chytánífilet-ryby-candat-2019-3filet-ryby-candat-2019-2zander

Dlouhé roky jsem chytal candáty především na celé živé, ale i mrtvé rybky. Ovšem moc se mě nedařilo. Až když jsem začal chytat na části čerstvě usmrcených rybek, začalo se mě dařit přemlouvat k záběru nejen candáty, ale i štiky, úhoře a menší sumce.

Filet z candáty lze vykrájet z různě velkých ryb….

Místo lanka návazce na candáty volíme raději fluorcarbon, i když velkým kusům lanka nevadí…

Dříve jsem zamrazoval nástražní rybky, co umřeli před jejich použitím, ale na zmrzlé kusy jsem moc úspěchů neměl. I když se o candátech mluví jako o doktorech, co si rádi dopřejí mrtvé, zatuchlé ryby, ze zkušenosti vím, že si mrvou rybku dají rádi, ale jen, když je čerstvá. Nabobtnalé, dlouho máčené ryby často jako nástrahu nechtějí a vyplivnou ji. Za to čerstvých částí ryb se neradi vzdávají a proto úspěšnost lovu na čerstvý rybí filet je tak velká.

Filety můžeme použít jak z větších ryb, tak z těch menších, důležité je, aby ryba nebyla moc dlouho mrtvá, tedy její maso bylo co nejčerstvější. Filet uřízneme ostrým nožem pěkně podél páteře, velikost nařežeme podle potřeby, tedy po jak velkých rybách půjdeme. Podle filetu také přizpůsobíme velikost háčku. Nebo naopak. Podle návazce uřízneme tu správnou velikost filetu. Filet nastražujeme tak, aby háček koukal z nástrahy a měl šanci se dobře zaseknout v „plechové“ hubě candáta. Jinak se ho snažíme co nejvíce chovat. Ideální je háček propíchnout filetem tak, že vytvoříme z filetu takovou harmoniku, kterou právě tělo háčku prochází.

Montáž pak volíme jednoduchou, buď jen menší průběžné olovo, obratlík a delší návazec s háčkem. Ideální je návazec z fluorocarbonu, ale má zkušenost je taková, že větším kusům candáta je jedno, na čem háček visí. Ovšem častěji silnější návazce mají snahu pustit a nespolknout. Návazec lze také připnout například k podvodnímu splávku, nebo na splávek na hladině. Důležité je, aby byl návazec spíše delší než kratší, klidně i dlouhý metr a více.

Různé vhodné montáže, nejen na lov candátů, najdete v naší encyklopedii zde: Encyklopedie rybářských návazců, uzlů a montáží. Stačí kliknout. 🙂

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….