Rybářský rozcestník

Pečený candát na bylinkách s holandskou omáčkou

Půlky candáta ochucené kořenící bylinkovou směsí, pokapané olejem, odleželé, pak upečené v troubě spolu s čerstvými bylinkami. Jednotlivé porce candáta servírované přelité teplou holandskou omáčkou.

2 náročnost
50 minut
+ doba naložení  
candat-na-bylinkach-holandska3candat-na-bylinkach-holandska2candat-na-bylinkach-holandska7candat-na-bylinkach-holandska6candat-na-bylinkach-holandska8
  • 1 ks vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůleného
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • bylinková kořenící směs
  • čerstvé bylinky
  • rostlinný olej
  • pepř
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 150 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 cl bílého vína (lze nahradit vodou nebo vývarem)
  • pepř
  • sůl
  • Ostatní:
  • papír na pečení, vodní lázeň
  • Příprava

    1. Vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůlíme ho, důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat, pak obě půlky vložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení
    2. Do obou půlek ryb uděláme několik mělkých řezů na straně kde je kůže, osolíme, opepříme, posypeme sušenými bylinkami, lehce zakápneme olejem a rukou koření a sůl, větřeme do ryby, poklademe plátky slaniny a lístky snítky čerstvých bylinek, necháme chvíli odležte v pokojové teplotě zaklopené druhou částí pekáčku
    3. Zaklopené pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, odklopené, při zapnutém grilu, dalších 10 minut
    4. Jednotlivé porce candáta servírujeme s holandskou omáčkou.

    Na holandskou omáčku:

    1. Do misky dáme žloutky, vlažné víno, citrónovou šťávu, sůl a pepř
    2. Nádobu s ingrediencemi umístíme do většího hrnce s horkou vodou a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (vodní lázeň nesmí vařit!)
    3. Misku sundáme z vodní lázně a do omáčky po malých kouscích vešleháme změklé máslo
    4. Omáčku ihned servírujeme.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory, čerstvé pečivo ….

    Poznámka

    Recept připravený ve spolupráci s webem: www.receptyonline.cz

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….