2 náročnost
50 minut
+ doba naložení
1 ks vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůleného
100 g plátků anglické slaniny
bylinková kořenící směs
čerstvé bylinky
rostlinný olej
pepř
sůl
Na holandskou omáčku:
3 ks vaječné žloutky
150 g másla
1 lžíce citrónové šťávy
4 cl bílého vína (lze nahradit vodou nebo vývarem)
pepř
sůl
Ostatní:
papír na pečení, vodní lázeň
Příprava
- Vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůlíme ho, důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat, pak obě půlky vložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení
- Do obou půlek ryb uděláme několik mělkých řezů na straně kde je kůže, osolíme, opepříme, posypeme sušenými bylinkami, lehce zakápneme olejem a rukou koření a sůl, větřeme do ryby, poklademe plátky slaniny a lístky snítky čerstvých bylinek, necháme chvíli odležte v pokojové teplotě zaklopené druhou částí pekáčku
- Zaklopené pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, odklopené, při zapnutém grilu, dalších 10 minut
- Jednotlivé porce candáta servírujeme s holandskou omáčkou.
Na holandskou omáčku:
- Do misky dáme žloutky, vlažné víno, citrónovou šťávu, sůl a pepř
- Nádobu s ingrediencemi umístíme do většího hrnce s horkou vodou a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (vodní lázeň nesmí vařit!)
- Misku sundáme z vodní lázně a do omáčky po malých kouscích vešleháme změklé máslo
- Omáčku ihned servírujeme.
Doporučení
Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory, čerstvé pečivo ….
Poznámka
Recept připravený ve spolupráci s webem: www.receptyonline.cz