Rybářský rozcestník

Štika na žampionech a cibuli

Porce štiky okořeněné, ochucené citronovou šťávou, opečené na másle, pak podušené spolu se žampiony a cibulí podlité vínem, případně vývarem.

2 náročnost
40 minut
Štika na žampionech a cibuli
štika
  • 1 kg štiky
  • 200 g žampionů
  • 2 ks cibule
  • 1 dl bílého vína
  • drcený barevný pepř
  • citronová šťáva
  • salát lollo rosso
  • chilli vlákna
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce štiky osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odležet
    2. Maso osušíme, v pánvi rozpustíme máslo, vložíme filety a opečeme je z obou stran
    3. Přidáme nakrájené žampiony, cibuli, podlijeme vínem, posypeme drceným barevným pepřem a dusíme, až houby a cibule změkne
    4. Porce ryby na talíři ozdobíme salátem, poklademe plátky žampionů, cibulí, přelijeme šťávou, ozdobíme chilli vlákny.

    Doporučení

    Podáváme s restovanou zeleninou. Kdo nemá rád jídla s vínem, může místo vína použít vývar!

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.