Pokud si ho nechytnete někde na výpravě na moři, na našem trhu se dá koupit již řadu let. Má chutné, jemné maso bez kostí. K dostání jsou celé ryby kolem 400-600 g nebo také filety.
2 náročnost
30 minut
+ 1 hodina odležení
Pečený platýs
2 ks platýsi
1 dl bílého vína
provensálské bylinky
citronová šťáva
mořská sůl
máslo
pepř
Příprava
Z vykuchaných ryb odstřihneme ploutve, odstraníme hlavu, ocas, osolíme mořskou solí, pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odležet
V mouce s paprikou obalené podkovy z kapra pokapané citronovou šťávou, usmažené dozlatova, poté podušené chvíli v omáčce připravené z výpeku po smažení ryby.
Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo větší cejni, ale také kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….