Rybářský rozcestník

Pryskyřník lítý (Ranunculus sceleratus)

Pryskyřník lítý je jedno nebo dvouletá bylina z rodu pryskyřník, patří mezi nejjedovatější pryskyřníky v ČR.

Pryskyřník lítý (Ranunculus sceleratus)

Název latinsky

Ranunculus sceleratus

Jiný název

iskerník jedovatý

Rozpoznávací znaky

Pryskyřník lítý je až 0,5 m vysoká rostliny. Má výraznou silnou, dutou lodyhu. Ta bývá ve spodní části bohatě větvená, s četnými velkými listy. Listy rostoucí výše na lodyze mají kratší řapík, základní laloky se zužují a protahují do kopinatého tvaru. Listy rostoucí v horní čáasti byliny jsou již přisedlé, menší, kopinaté a nedělené. Jednotlivé květy jsou malé, kališní lístky žlutozelené, nazpět otočené, korunní lístky jsou eliptické, výrazně žluté. Kvete od června do srpna.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně po celém území, jen na horách a chladnějším podhůří chybí. Ve světě roste téměř po celé Evropě, v části Sibiře a v Severní Americe.

Obecně

Jednoletá nebo dvouletá rostlina rostoucí na bahnitých místech, v mokřadech, na březích rybníků, ale také na zaplavených bahnitých místech, ve vodních příkopech apod. Má rád spíše prosvětlená místa, nebo jen místa mírně zastíněná.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.