Rybářský rozcestník

Brandade z tresky (Brandade de morue)

Pokrm z francouzské kuchyně. Můžeme se s ním setkat i ve Španělsku, Portugalsku, Itálii. Jde o kaši z tresky, která se připravuje ze sušené tresky, která se předem máčí a potom vaří s olivovým olejem a mlékem. Existují 2 varianty, kdy se kaše maže na plátky opečené bagety, nebo promíchá s rozšťouchanými brambory a zapéká. Brandede jde vyrobit také ze zamrazených  filetů z tresky, které jsme použili právě na tento recept.

2 náročnost
40 minut
Brandade z tresky (Brandade de morue)
Brandade
  • 500 g filetů z tresky
  • 1 dl mléka
  • 1 dl olivového oleje
  • 3 ks stroužky česneku
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl
  • plátky bagety a zelenina na ozdobu
  • Příprava

    1. Filety z tresky uvaříme v mírně osolené vodě, vaříme 15 minut
    2. Vodu scedíme, vařenou tresku osušíme utěrkou, rozdělíme na kousky, případně odstraníme drobné kosti, pak rybu umeleme, nebo rozmělníme vidličkou
    3. Do hrnce nalijeme olivový olej, zahřejeme, přidáme rybí maso, drcený česnek, mícháme, až se maso spojí s olejem
    4. Do směsi nyní přiléváme vlažné mléko, stále mícháme, když se kaše spojí s mlékem, ochutíme provensálským kořením, solí a pepřem
    5. Směs mažeme na opečené plátky bagety, jako přílohu zvolíme například černé olivy a čerstvou zeleninu.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….