Skvělá sladká složka do směsí určených při chytání ve vodním sloupci. Perníkové drobení po dopadu na dno pozvolna vzlíná a stoupá sloupcem vody až k hladině. Perník se dá také koupit, již připravený na strouhání, ale domácí je domácí! 🙂
Ve vhodné míse smícháme mouku spolu s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a perníkovým kořením
Ve vodě rozmícháme vejce a olej, tuto tekutou složku postupně, za stálého míchání, zapracujeme do sypké směsi
Těsto propracujeme, pak vylijeme na tukem vymaštěný plech nebo plech vyložený papírem na pečení
Pečeme na 180 °C asi 35 minut
Hotový perník nakrájíme na větší kostky, ty pak necháme několik dní důkladně vyschnout, pak je nastrouháme, případně ještě čerstvý perník po vychladnutí protlačíme sítkem s malými oky, drobení pak opět necháme pořádně proschnout
Hotové, proschlé perníkové koření, přimícháváme do zakrmovacích směsí, u kterých chceme dosáhnout efekt vzlínání.
Doporučení
Pokud vynecháme perníkové koření a kakao, můžeme směs doplnit jinými složkami (česnek, kari …) a obarvit například potravinářským barvivem. Vytvoříme tak vzlínavou slanou složku různých barev dle potřeby.
Poznámka
Pokud použijeme struhadlo, volíme velikost ok podle toho, zda budeme cíleně lovit drobné bílé ryby, nebo kapry. Větší oka samozřejmě použijeme v případě, že se budeme snažit přemluvit k záběru větší ryby.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Umleté maso z lososa promíchané s tvarohem, nasekanou petrželkou, kapary, vejcem, případně strouhankou, směs dochucená solí, pepřem a worchestrem, z ní připravené menší placky – kroketky, ty usmažené v dobře rozpáleném oleji pěkně dozlatova.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….