Rybářský rozcestník

Kamyšník vrcholičnatý (Bolboschoenus yagara)

Je veden jako ohrožený druh. Roste na březích rybníků nebo jiných nádrží, kde tvoří často bohaté porosty, vzácně roste i na jiných stanovištích, zejména pak na kyselých, živinami chudých podkladech.

Název latinsky

Bolboschoenus yagara

Jiný název

šašina

Rozpoznávací znaky

Kamyšník vrcholičnatý má přímou, tuhou lodyhu, s úzkými listy, ta dorůstá do výšky až 130 cm. Květenství je volné, tvořené přisedlými i stopkatými klásky. Má vždy tři blizny. Plody v průřezu mají tvar rovnostranného trojúhelníku. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt

V Česku roste především v Třeboňské a Budějovické pánvi, velmi roztroušeně pak v jihozápadní části Čech a východních Čechách, také ho najdeme na Českomoravské vrchovině, v Poodří a v Podyjí. Ve světě se vyskytuje ve střední Evropě a v části Asie.

Obecně

Vytrvalá bylina vysoká až 130 cm rostoucí na březích řek a rybníků, kde často vyrůstá v bohatých trsech širokých i několik metrů. Pro ryby má stejné uplatnění, jako ostatní rákosoviny.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….