Rybářský rozcestník

Cabezon (Cottidae)

Dravec žijící na skalnatých římsách v malých a středních hloubkách. Je to oblíbená cílová ryba chytaná vláčením, především pak pilkrováním. Velmi se podobá Lincoldu (Mořskému candátovi). Rozpoznají se od sebe podle jejich zubů. Lincold je má velké špičaté, s mezerami, zatím co Cabezon je má jako náš sumec, spousty drobných nízkých zoubků posazených těsně vedle sebe v několika řadách.

Lingcod - mořský candát

Název latinsky

Scorpaenichthys marmoratus

Rozpoznávací znaky

Dlouhá silná ryba s velkou hlavou, ústy a pysky. Má vějířovité prsní ploutve posazené hned u hlavy. Tělo nemá šupiny, je mramorované, zbarvené dohněda, ale vyskytují se i různé barvy od zelené do modré až po červenohnědou. Vypadá trochu jako lingcod, ale nemá takové zuby, ty spíše připomínají zuby našeho sumce. Většinou má 11 ostnů na hřbetní ploutvi.

Výskyt

Vyskytuje se v mělkých a středně hlubokých vodách na skalnatých římsách při pobřeží od Severní Kolumbie až po Jižní Kalifornii.

Obecně

Cabezon se živí různými mušlemi, chobotnicemi, jikrami ryb a pod. Je to oblíbená ryba rybářů v oblastech, kde žije. Dorůstá délky do 1 metru a vážit může až kolem 11 kg. Jeho jikry jsou jedovaté, nesmí se jíst!

Způsob lovu

Chytá se u skal na slávky, chobotničky, červy ... pilkrováním.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím