Rybářský rozcestník

Přeslička poříční (Equisetum fluviatile)

Vytrvalá travina vytvářející rozáhlé porosty na bahnitých a rašeliništních březích stojatých vod. Nesnáší letnění rybníků, ani výrazné opakované kolísání vody. Má ráda slunce a dostatek světla.

Přeslička poříční (Equisetum fluviatile)

Název latinsky

Equisetum fluviatile

Jiný název

praslička riečna

Rozpoznávací znaky

Až 150 cm vysoká travina, která je v horní části přeslenitě větvená. Má nevýrazně rýhovanou, článkovanou lodyhu. Báze člunku je pochvovitě obklopena šupinovými listy. Lodyhy dočasně zaplavovaných přesliček v těchto místech (uzlinách) zakořeňují. Kvete od května do června.

Výskyt

V Česku roste poměrně hojně, někde jen roztoušeně, nejvíce v horských a podhorských stanovištích. Ve světě roste téměř v celé Evropě, také v Asii a Severní Americe.

Obecně

Přeslička poříční je světlomilný druh rostliny, který najdeme většinou ve větších trsech, až celých skupinách trsů rostoucí na bahnitých a rašelinných březích stojatých vod. Nesnáší kolísání vody, nebo vápnění či letnění rybníků. Také mizí v momentě, kdy začne místo jejího růstu hojně zarůstat jinými rákosovinami. Pro ryby a ostatní vodní živočichy má stejný užitek, jako ostatní rákosí vyrůstající z vody.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….