Rybářský rozcestník

Vyuzená hlavatka

V celku nebo na podkovy vyuzená hlavatka, naložená v láku.

3 náročnost
30 minut
+ 2 hodiny naložení, 1,5 hodiny uzení  
  • hlavatka
  • 1,5 l vody na 1 kg ryby
  • 300 g soli na 1 l vody
  • Příprava

    1. Vykuchanou, dobře očištěnou a pod tekoucí studenou vodou opláchlou hlavatku naložíme na 2 hodiny do láku, musí být úplně potopená
    2. Naložené maso znovu očistíme, necháme okapat a dostatečně osušíme
    3. Udíme asi 1, 5 hodiny, při teplotě nejdříve více jak 100 °C, postupně ji snižujeme až na 80 °C
    4. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné.

    Příprava nálevu:
    Odměříme si vlažnou vodu podle váhy ryby (1,5 l vody na 1 kg váhy ryby) a dáme do ní sůl (300 g soli na 1 l vody), promícháme a necháme sůl rozpustit.

    Doporučení

    Větší kusy raději udíme na podkovy.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….