Rybářský rozcestník

Pražma na grilu

Pražma, nebo také česky doráda, je skvělá mořská ryba vynikající chuti, na grilování je jak stvořená. Podle tohoto receptu je ryba krátce marinovaná v olivovém oleji ochuceném, citronovou šťávou, bylinkami a podrceným česnekem, pak ugrilované z obou stran na venkovním roštu grilu.

2 náročnost
40 minut
Pražma na grilu
  • 600 g pražmy( tak 2 kusy)
  • nejlépe hrubozrnná mořská sůl
  • Na marinádu:
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1-2 ks stroužky česneku
  • 1-2 hrst i čerstvého posekaného tymiánu (nebo petrželky
  • rozmarýnu)
  • citronová šťáva 1/2 ks citrónu
  • nebo podle chuti
  • Příprava

    1. Z olivového oleje, drceného česneku, citronové šťávy a nasekaného tymiánu připravíme marinádu
    2. Očištěné a vykuchané ryby opláchneme, osušíme a potřeme na povrchu i v břišní dutině připravenou marinádou, více osolíme
    3. Grilujeme z obou stran, na dobře vyhřátém roštu grilu, tak 5-7 minut z každé strany
    4. Hotovou pražmu podáváme například s opečenou bagetou potřenou česnekem a zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Více o pražmě najdete v našem atlase ryb zde: Pražma (dorada).

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.