Rybářský rozcestník

Paprikové řízečky z lososa

Okořeněné filety z lososa obalené v mouce smíchané s mletou paprikou, usmažené dozlatova,
servírované přelité smetanovým dipem a obložené vařenou karotkou.

2 náročnost
45 minut
+ 20 minut odležení  
  • 600 g filetů z lososa
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 svazek jarní karotky
  • šťáva z 1 citronu
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení
  • mletý bílý pepř
  • voda
  • sůl
  • Na dip:
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lístečky bazalky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks jarní cibulky
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z lososa dobře omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut odležet
    2. Připravíme si jogurtový dip; zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, přidáme prolisovaný česnek, očištěnou, nadrobno nakrájenou cibulku, nadrobno nasekanou bazalku, osolíme, opepříme, zlehka promícháme a dáme do ledničky vychladnout
    3. Očištěnou karotku krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a uchováme teplou
    4. Na rozehřátém oleji usmažíme po obou stranách dozlatova rybí filety obalené v hladké mouce promíchané s mletou paprikou, na talíři přelijeme smetanovým dipem a podáváme s vařenou karotkou a novými bramborami.

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.