Rybářský rozcestník

Paprikové řízečky z lososa

Okořeněné filety z lososa obalené v mouce smíchané s mletou paprikou, usmažené dozlatova,
servírované přelité smetanovým dipem a obložené vařenou karotkou.

2 náročnost
45 minut
+ 20 minut odležení  
  • 600 g filetů z lososa
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 svazek jarní karotky
  • šťáva z 1 citronu
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení
  • mletý bílý pepř
  • voda
  • sůl
  • Na dip:
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lístečky bazalky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks jarní cibulky
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z lososa dobře omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut odležet
    2. Připravíme si jogurtový dip; zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, přidáme prolisovaný česnek, očištěnou, nadrobno nakrájenou cibulku, nadrobno nasekanou bazalku, osolíme, opepříme, zlehka promícháme a dáme do ledničky vychladnout
    3. Očištěnou karotku krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a uchováme teplou
    4. Na rozehřátém oleji usmažíme po obou stranách dozlatova rybí filety obalené v hladké mouce promíchané s mletou paprikou, na talíři přelijeme smetanovým dipem a podáváme s vařenou karotkou a novými bramborami.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?