Pražma královská nebo také pražman zlatý, mořan zlatý je vynikající mořská ryba s chutným masem bez svalových kůstek. Jde skvěle grilovat, péct v alobalu, smažit, dusit i vařit. Váha pražmy na trhu se pohybuje kolem 300 g, počítáme 1 rybu na osobu.
2 náročnost
30 minut
Pražma královská na bylinkovém máslu s česnekem
2 ks pražmy
3 ks stroužky česneku
100 g másla
1 snítka rozmarýnu
1 lžíce nasekané petrželky
citronová šťáva
mořská sůl
pepř
Ostatní:
opečené plátky bagety potřené bylinkovým máslem, zelenina jako příloha
Příprava
Ryby opláchneme, osušíme, osolíme na povrchu i v břišní dutině, dovnitř vložíme snítku rozmarýnu, na povrchu i uvnitř pokapeme citronovou šťávou
Změklé máslo utřeme s nasekanou petrželkou a utřeným česnekem, ochutíme mletým pepřem
Ryby potřeme bylinkovým máslem na povrchu i uvnitř, položíme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme v troubě zhruba 15 minut, během pečení ryby v troubě jednou otočíme
Podáváme s kousky citronu, opečenou rozpůlenou bagetkou potřenou bylinkovým máslem a zeleninou.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Na pánvi opečené filety z lososa, servírované s čočkou uvařenou spolu se zeleninou, dochucenou šťávou z citronu, chilli vločkami, pepřeme, polovinou posekaného kopru, cukru, rajčatového pyré a hořčice.
Porce okořeněného a citronovou šťávou pokapaného kapra zprudka opečené na pánvi na oleji, chvíli podušené spolu se šalotkou, česnekem, bobkovými listy a slaninou doměkka, servírované s omáčkou připravenou z vydušeného základu zahuštěného moukou.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….