Rybářský rozcestník

Mořský okoun ve vinné omáčce

Rybí filety pečené na zelenině podlité bílým vínem, servírované s omáčkou z výpeku zjemněnou smetanou.

2 náročnost
45 minut
  • 600 g filetů z mořského okouna
  • 100 g mraženého hrášku
  • 250 ml rybího vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 125 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks šalotek
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks malý pórek
  • 1 ks žloutek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • plátky citronu na ozdobení
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou mrkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky, oloupané šalotky nasekáme na jemno
    2. Rybí filety opláchneme, osušíme, nakrájíme na porce, pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a opepříme
    3. Na rozehřáté 1 lžíci másla necháme zesklovatět nakrájené šalotky, přidáme mrkev, pórek a rozmražený hrášek, krátce vše orestujeme a rozložíme do pekáčku, na ně položíme porce ryby, poklademe zbylým na kousky nakrájeným máslem, podlijeme bílým vínem i rybím vývarem a pečeme při 200 °C asi 15 minut
    4. Poté rybu i zeleninu vyndáme, výpek nalijeme do kastrůlku, vmícháme smetanu, povaříme do zhoustnutí, omáčku odstavíme z tepla, vmícháme žloutek a důkladně rozšleháme
    5. Rybu se zeleninou ozdobíme plátky citronu, přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….