Rybářský rozcestník

Pečený losos s francouzskou omáčkou

Opečený losos obalený v mouce, vejcích a sezamu, dopečený v troubě dozlatova a podávaný s béarnaise omáčkou.

2 náročnost
35 minut
  • 600 g lososa
  • 100 g sezamových semínek
  • 40 g hladké mouky
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 ks vajec
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na béarnaise omáčku:
  • 120 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 4 ks žloutků
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • několik kapek tabasca
  • snítka estragonu
  • Příprava

    1. Sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi
    2. Lososa očistíme, opláchneme, osušíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a posypeme připravenými sezamovými semínky
    3. V pánvi na rozehřátém oleji lososa ze všech stran opečeme, pak ho přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby a při 200 °C dopečeme (asi 10 minut)
    4. Do mísy dáme žloutky, přilijeme bílé víno i vinný ocet, mísu vložíme do hrnce s trochou vroucí vody a ve vodní lázni metlou šleháme tak dlouho, než se začne tvořit pěna a pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo, dokud omáčka nezhoustne
    5. Nakonec do základu přidáme nasekaný estragon, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a tabascem
    6. Pečeného lososa podáváme na nahřátých talířích s omáčkou a vařenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….