Rybářský rozcestník

Mník ve smetanové omáčce

Mník pečený v zapékací misce po porcích spolu s předvařenými brambory, podušenými houbami a dalšími ingrediencemi, přelitý smetanovou omáčkou.

3 náročnost
50 minut
  • 600-800 g mníka v celku
  • 600 g brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 120 g másla
  • 4 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
  • tuk od opékáni
  • pepř
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 dl smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Příprava

    1. Mníka zbavíme kůže, maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na jednotlivé porce
    2. Rybí maso zprudka opečeme na 50 g másla
    3. Na jiné pánvičce na 20 g másla podusíme očištěné houby nakrájené na plátky
    4. Zapékací misku vymažeme máslem, urovnáme opečené porce mníka a na každou položíme půlku vejce a lžíci podušených hub, obložíme oloupanými, 15 minut povařenými brambory
    5. Pokrm osolíme, dochutíme pepřem a přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme sýrem
    6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut.

    Příprava smetanové omáčky:
    Do másla po opečené rybě přidáme mouku, osmahneme ji a postupně přilijeme smetanu, za stálého míchání chvíli povaříme na hladkou krémovou omáčku, kterou nakonec dochutíme solí a citrónovou šťávou.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….