Rybářský rozcestník

Růžkatec bradavčitý (Ceratophyllum submersum)

Roste ve stojatých, i pomalu tekoucích, mezotrofních až eutrofních teplejších vodách bohatých na živiny, jak v rybnících, tůních, mrtvých říčních ramenech, ale ti v zatopených lomech, převážně však v nižších nadmořských výškách, tam, kde je tepleji. Snáší i mírně znečištěnou vodu.

Růžkatec bradavčitý (Ceratophyllum submersum)

Název latinsky

Ceratophyllum submersum

Jiný název

rožkatec pohrúžený

Rozpoznávací znaky

Tato bylina se vznáší ve vodním sloupci zakořeněná v substrátu dna. Lodyha je nepravidelně větvená, dorůstá do délky až 1,2 metrů. Listy má vidličnatě větvené, s nezřetelně zubatými jemnými úkrojky. Květy rostou jednotlivě, jsou velmi drobné, přisedlé v paždí listů.

Výskyt

Najdeme ho v celé Evropě, mimo severní části, také ve střední a jihovýchodní Asii, také v některých částech Afriky. V Česku roste nehojně v teplejších oblastech.

Obecně

Vytrvalá jednodomá vodní bylina, která se volně vznáší ve vodním sloupci, je zakořeněná v substrátu dna. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh. Měl by se tedy chránit.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….