Rybářský rozcestník

Perlín ostrobříchý (Scardinius erythrophthalmus)

Žije v cejnovém pásmu větších řek s porosty rostlin, v tůních, odstavených ramenech, v rybnících. Hejnový druh. Vytrvalá nástražní rybka, potrava dravců. Kříží se s ploticí, ouklejí a cejnkem malým. Průměrná váha lovených ryb je 0,15 až 0,20 kg.

doba hájení Nemá
zákonná míra Není stanovena
Perlín ostrobřichý ve vodě
PerlínPerlínVíceperlin-duben-2018-2perlin-roman-potrvrzenoperlin-detail-hacekrotfeder-brani-ryb-tlak

Název latinsky

Scardinius erythrophthalmus

Jiný název

Rudd, Rotengle, Krasnoperka, Rotfeder, Červenica ostrobruchá

Rozpoznávací znaky

Perlín má vysoké tělo s poměrně velkými šupinami a menší hlavou. Na rozdíl od plotice, která má střední postavení úst, jsou ústa perlína obrácená přímo vzhůru. Oko se žlutou duhovkou je umístěné více k ústům. Hřbetní ploutev začíná více vzadu za pomyslnou svislou čárou od konce báze břišních ploutví, což je nejdůležitější znak při porovnání (především menších rybek) s ploticí. Hřbet má tmavší, zbarvený do modro-zelena, někdy do hnědo-šeda. Boky rybky jsou zbarvené do stříbrna. Hřbetní ploutev a prsní ploutve jsou šedé, ostatní jsou zbarvené do ostré červené barvy, někdy se mírně zabarvují do červena i prsní ploutve).

Výskyt

Perlín vyhledává pomaleji tekoucí, především dolní toky řek, nebo stojaté vody, či rybníky s porosty měkkých rostlin. Chytit se dá i v údolních nádržích a na písácích.

Obecně

Tato hejnová rybka je krásná hlavně díky ostrému zbarvení většiny ploutví do červena. Proto ji občas najdeme i v okrasných nádržích. Jako malá se zdržuje na mělčinách, dospělí jedinci pak mají raději hlubší místa vodního toku zarostlá křehkými rostlinami. Živí se především rostlinami a řasami, také zooplanktonem.

Jikry vytírá od května do června na listy rostlin. Většinou spolu dovádí více mlíčňáků s jednou jikrnačkou. Běžně dorůstá do délky 35 cm, o váze pod 1 kg, ovšem na vlastní oči jsem viděl perlína velkého 48 cm! Dožívá se až 15 let.

Perlín je skvělá nástražní rybka, dost vydrží, dobře se převáží a dravci ji milují. Je to totiž bojovník, a i zavěšený na háčku bojuje nejen o své přežití, ale také se nezalekne větší ryby plovoucí kolem něj, mrská se a tím vlastně dravce často vyprovokuje.

Kuchyňské zpracování perlínů:

Perlíni jsou typická bílá ryba, která má dobré maso. Je ale poměrně malá a tak ji využíváme v receptech, kde jsou menší bílé ryby přímo žádány. Perlína můžeme vařit, dusit, smažit, opékat … nejvíce se však hodí na nakládání do láků.

Způsob lovu

Většinou se chytá na plavanou a to buď ve vodním sloupci, nebo na návnadu, která plave na hladině. Většinou zabere na kousky pečiva, ale i na červy nebo žížaly.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….