Ve vedrech po deštích se nám tento týden moc nevedlo, ryby nespolupracovali. Občas sice přišel nějaký kapřík, cejn či plotice. Dokonce jsme nachytali několik podouství, ale větší kapr, nebo sumec ne a ne si všimnout našich dobrot, co jsme máčeli ve vodě. A tak můj parťák, při venčení Sárinky, naší hlídačky, prošel křoví a zarostlé houští kolem našeho tábora…
Už podle nadpisu si každý domyslí, že hledal houby. Tedy hledal, nakonec se ukázalo, že o ně spíše zakopával. Našel pár pěkných vatovců, tedy někdo je zná pod názvem pýchavky. Některé byly už skrz naskrz prožrané slimáky, ale mnoho z nich bylo krásných, čerstvých, skvělých na kuchyňské zpracování.
Kdo nezná, vatovce stačí je nakrájet na silnější plátky, tak 1,5-2 cm silné, oříznout jejich silnou nepoživatelnou slupku, pak je obalit v klasickém trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaném vejci případně nastaveném mlékem a ve strouhance. Kdo chce, může do mouky přidat sladkou či pálivou mletou papriku, také mouku okořenit pepřem. Vejce je dobré také mírně osolit. Po obalení smažíme ve větším množství dobře rozpáleného oleje, nebo na sádle, jak kdo má rád a co má zrovna u vody po ruce! 🙂
S vařenými brambory nebo čerstvým pečivem je to úžasná delikatesa. Nejlepší je smažené vatovce jíst teplé, ale chutnají skvěle i prochladlé, ale nejlépe ten den, co je usmažíte. Další den už to není ono!