Rybářský rozcestník

Jak na ryby s Rudou Hrušínským – 12 díl – Okouni na smáčky, ryby v cizině, zpracovna ryb, rybářská škola

Dvanáctý díl pořadu Jak na ryby s Rudou Hrušínským, který v roce 2011 vysílala Česká televize. V předposledním dílu cyklu Jak na ryby s Rudou Hrušínským se vypravíme na Orlík. Budeme chytat hlavně okouny na smáčky. Tyto oblíbené nástrahy představí Pavel s Davidem, ale největšího okouna uloví Ruda. A samozřejmě na smáčka. Dozvíme se, že na velikosti záleží, na barvě také a hlavně na tom, jak správně nástrahu vodit. Déšť a bouřka nás zažene na kávu pod pergolu, ale alespoň máme čas si na začátku prázdnin popovídat, kam se vypravit na ryby do ciziny. Poradíme, jak si pořídit povolenku ve Španělsku, v Itálii nebo v Laponsku. Podíváme se na chvilku i do Mongolska nebo do Kanady.

Po dešti jdou Ruda s Pavlem dál chytat, ale David se vypraví do Chlumce nad Cidlinou, do zpracovny ryb. Provede nás provozem a na konci zjistíme, že ryby jdou odsud na pulty nezmrazené – čerstvé a chlazené. Na to hned navážeme ukázkou ze Střední rybářské školy ve Vodňanech, kde nás naučí, jak správně filetovat kapra.

Další videa z YouTube kanálu Davida Havlíčka – nastrahy.cz najdete zde: RED BASS David Havlíče

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?