Rybářský rozcestník

Úprava solených ryb – slanečků – foto postup

Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.

Slanečci - na talíři

Tuhle pochutiny nehledejte v marketech, většinou se o vánočním čase prodává ve specializovaných prodejnách na ryby a mořské produkty, vedou ji před vánocemi i některá řeznictví.

Slanečkům nejprve uřízneme hlavu a ocas, vyjmeme vnitřnosti, jestli obsahují mlíčí nebo jikry, ty odložíme. Rybu rozevřeme, u ocasu podebereme páteř a vytrhneme směrem k hlavě. Pak ji rozřízneme na polovinu a máčíme podle použití 6 až 12 hodin. K máčení se používá čistá voda, mléko nebo smíchané mléko s vodou.

Naložení slanečci - filátka zalitá mlékem

Slanečky naskládáme do nádoby a zalijeme připraveným nálevem, ve kterém budeme ryby máčet, nálev měníme alespoň 3x krát. Po vymáčení opláchneme vodou, stáhneme kůži a slanečky jsou připravené k dalšímu použití.

Slanečkový salát - foto v misce

Autor: Dalibor Marounek

Nejčtenější články

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.