Rybářský rozcestník

Uzený sumeček americký

Sumeček americký, slangově nazývaný truman, nedorůstá obřích rozměrů, ale má velmi chutné růžové maso bez kostí, chuťově podobné úhoři. Proto je vyuzený opravdu velká delikatesa.

Postup uzení

Šetrně zabité sumečky vykucháme, omyjeme vodou. Nůžkami na kuřata odstřihneme prsní a hřbetní ploutve, mají ostré a tvrdé trny a píchnutí je bolestivé, odstřižené ploutve s ostrými trny mají i výhodu, chceme-li, ryby skladovat v mrazáku, nehrozí, že poškodíme folii, nebo sáček, do kterého je narovnáme k uskladnění do mrazáku.

Když berou, tak se jich dá nachytat desítky!

Když berou, tak se jich dá nachytat desítky!

Vykuchané omyté ryby naložíme do 4% solného nálevu na 8-12 hodin (lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,4 kg soli a 0,1 kg cukru). Nálev můžeme ochutit plátky česneku, snítkou šalvěje, nebo petrželky, fantazii se meze nekladou, bylinkami nic nezkazíte, vše ale s mírou. Naložené ryby opláchneme a necháme oschnout.

Do poloviny břišní dutiny vložíme kousky větviček dlouhá 4-5 cm aby břišní dutina zůstala otevřená. Ryby napíchneme na začátku řezu pod hlavou na háčky a pověsíme do vyhřáté udírny.

Vyuzení trumani

Vyuzení trumani

Udíme 1-1,5 hod na tvrdém dřevě a teplém kouři kolem 80- 110 C. V polovině uzení asi tak po 30-40 minutách, ryby vyndáme a potřeme v břišní dutině i na povrchu, olejem, ve kterém jsme rozmíchali svoje oblíbené koření, směs ryby, grilovací směs, provensálské koření atd. Ryby navěsíme nazpět do udírny a doudíme dozlatova.

Podáváme teplé – dobrou chuť.

Text i foto: Wassermann

Nejčtenější články

Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

Co vše lze nastražit na přívěs háčku

Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?