Rybářský rozcestník

Uzený sumeček americký

Sumeček americký, slangově nazývaný truman, nedorůstá obřích rozměrů, ale má velmi chutné růžové maso bez kostí, chuťově podobné úhoři. Proto je vyuzený opravdu velká delikatesa.

Postup uzení

Šetrně zabité sumečky vykucháme, omyjeme vodou. Nůžkami na kuřata odstřihneme prsní a hřbetní ploutve, mají ostré a tvrdé trny a píchnutí je bolestivé, odstřižené ploutve s ostrými trny mají i výhodu, chceme-li, ryby skladovat v mrazáku, nehrozí, že poškodíme folii, nebo sáček, do kterého je narovnáme k uskladnění do mrazáku.

Když berou, tak se jich dá nachytat desítky!

Když berou, tak se jich dá nachytat desítky!

Vykuchané omyté ryby naložíme do 4% solného nálevu na 8-12 hodin (lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,8 kg soli a 0,1 kg cukru). Nálev můžeme ochutit plátky česneku, snítkou šalvěje, nebo petrželky, fantazii se meze nekladou, bylinkami nic nezkazíte, vše ale s mírou. Naložené ryby opláchneme a necháme oschnout.

Do poloviny břišní dutiny vložíme kousky větviček dlouhá 4-5 cm aby břišní dutina zůstala otevřená. Ryby napíchneme na začátku řezu pod hlavou na háčky a pověsíme do vyhřáté udírny.

Vyuzení trumani

Vyuzení trumani

Udíme 1-1,5 hod na tvrdém dřevě a teplém kouři kolem 80- 110 C. V polovině uzení asi tak po 30-40 minutách, ryby vyndáme a potřeme v břišní dutině i na povrchu, olejem, ve kterém jsme rozmíchali svoje oblíbené koření, směs ryby, grilovací směs, provensálské koření atd. Ryby navěsíme nazpět do udírny a doudíme dozlatova.

Podáváme teplé – dobrou chuť.

Text i foto: Wassermann

Nejčtenější články

Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

Chytání kaprů ve vodním sloupci

Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím