Rybářský rozcestník

Zavináče z bílých ryb

Nakládané plátky ryb v sladkokyselém nálevu, zarolované do tvaru šneků, zajištěné párátky, plněné kyselými okurkami.

1 náročnost
30 minut
+ 8 dnů nakládání a proležení  
Zavináče z bílých ryb
  • 2 kg bílých ryb (plotice, cejn, tloušť ...)
  • 120 g soli
  • 0,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • Na nálev:
  • 200 ml octa
  • 1 l vody
  • 20 g soli
  • 7 g cukru
  • 6 ks zrnek pepře
  • 3 ks kyselé okurky
  • 2 ks zrnek nového koření
  • 2 ks cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • Ostatní:
  • kyselé okurky, párátka či jiná vhodná zdobítka na zajištění zavináčů
  • Příprava

    1. Půlky ryb opláchneme v čisté vodě a naskládáme do kameninové nádoby (sklenice)
    2. Z 0,5 l vody, 0,5 l octa a 120 g soli připravíme nálev, kterým ryby zalijeme
    3. Zatížíme a necháme 5 dnů v chladnu
    4. Potom změklé velké kosti (páteř) vyloupneme a rybí půlky svineme jako zavináče, do každé vložíme okurku, sepneme párátky
    5. Zalijeme je vychladlým nálevem (i s cibulí a kořením) připraveným z ingrediencí uvedených v surovinách, dobře uzavřeme a necháme uležené v chladnu a temnu.

    Příprava nálevu:
    Vodu s octem nalijeme do hrnce, přidáme koření na čtvrtky nakrájenou oloupanou cibuli, na půlky pokrájené okurky, osolíme a dochutíme cukrem. Po dvou minutách nálev sundáme z ohně a necháme vychladnout.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím