Rybářský rozcestník

Zapečený sumec s brambory

Podkovy sumce obložené předvařenými plátky brambor v máslem vymazané zapékací misce, ještě doplněné nasekanou jarní cibulkou, vše pak zalité kořením ochucenou smetanou a zapečené v troubě.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení sumce  
zapečenýzapečenýzapečenýzapečený
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks podkovy ze sumce (200 g)
  • 600 g brambor
  • 200 g zakysané smetany
  • sladká červená paprika
  • citronová šťáva
  • jarní cibulka
  • mletý pepř
  • máslo
  • kari
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy ze sumce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odležet.
    2. Oloupeme brambory, nakrájíme na kousky, uvaříme do polo měkka.
    3. Zapékací misku vymažeme máslem, naskládáme osušené porce ryby, obložíme brambory, posypeme nakrájenou polovinou jarní cibule.
    4. Smetanu rozmícháme s červenou paprikou ¼ lžičky, přidáme špetku kari, podle chuti osolíme, opepříme. Rybu s brambory v zapékací misce zalijeme ochucenou smetanou, povrch posypeme zbytkem jarní cibulky.
    5. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C tak 15 minut.
    6. Rozdělíme na talíře, přidáme nakrájenou zeleninu, teplé podáváme.

    Doporučení

    Podobně můžeme zapéct podkovy z kapra.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?