Vařené raky podáváme jako teplý předkrm anebo jako mezichod. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10 – 15 minut.
1. Do hrnce dáme vývar(vodu), vložíme do něho na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, nasekanou zelenou petržel, tymián, bobkový list, pepř a sůl
2. Vše povaříme asi 20 minut
3. Potom přilijeme bílé víno, a když se vývar začne opět prudce vařit, vhodíme do něho očištěné raky a uvaříme je.
Další obměny:
Raky můžeme také vařit ve vývaru z koření okyseleném octem, určeném k vaření ryb nebo ve vývaru z hovězího masa, popřípadě ve vývaru z hovězích kostí. Pak raky před podáváním upravujeme několika způsoby:
a) Uvařené, připravené raky promícháme s čerstvým máslem, pak je upravíme na račí mísu do tvaru pyramidy, a to s klepítky ven, ozdobíme zelenou petrželí, zakryjeme bílým ubrouskem, aby nevychladli, a neseme je na stůl. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky, holandskou nebo račí omáčku, popřípadě i vhodný salát ze syrové zeleniny.
b) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy, zalijeme vývarem a horké podáváme. K rakům v této úpravě podáváme bílé pečivo nebo topinky a račí nebo máslovou, popřípadě holandskou omáčku.
c) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy. Vývar z uvařených raků procedíme, trochu vyvaříme, pak zjemníme 5 dkg másla a na raky nalijeme. K takto upraveným rakům podáváme topinky pražené na sucho nebo na másle.
d) V pivě uvařené raky dáme do hlubší porcelánové mísy. Vývar s pivem
z uvařených raků do dvou třetin vyvaříme, slabě zahustíme moučným máslem, trochu okořeníme a na raky nalijeme, anebo z vývaru zahuštěného jíškou si připravíme omáčku, kterou podáváme zvlášť v omáčníku. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky.
Vařené raky podáváme na zvláštní prohloubené míse s nižším podstavcem, polité částí vývaru, v němž se vařili, nebo máslem, anebo v hlubší porcelánové míse i s vývarem. Podáváme-li raky s vývarem zjemněným máslem nebo ochuceným vínem, popřípadě zahuštěným moučným máslem, předpokládá se, že se vývar z raků bude i jíst, a proto se předkládá na stůl též šálek na vývar a polévková lžíce.
Důležité: Podáváme-li raky bez vývaru, v němž se vařili, pak z vývaru připravíme račí polévku.