Rybářský rozcestník

Vaření raků ve víně

Vařené raky podáváme jako teplý předkrm anebo jako mezichod. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10 – 15 minut.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5–6 osob:
  • 30 ks raků
  • 2 l zeleninového (rybího) vývaru nebo vody
  • 1/2 l bílého přírodního vína
  • 100 g mrkve
  • 60 g cibule
  • 8 ks zrnek pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • trochu zelené petržele
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vývar(vodu), vložíme do něho na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, nasekanou zelenou petržel, tymián, bobkový list, pepř a sůl
    2. Vše povaříme asi 20 minut
    3. Potom přilijeme bílé víno, a když se vývar začne opět prudce vařit, vhodíme do něho očištěné raky a uvaříme je.

    Doporučení

    Další obměny:
    Raky můžeme také vařit ve vývaru z koření okyseleném octem, určeném k vaření ryb nebo ve vývaru z hovězího masa, popřípadě ve vývaru z hovězích kostí. Pak raky před podáváním upravujeme několika způsoby:

    a) Uvařené, připravené raky promícháme s čerstvým máslem, pak je upravíme na račí mísu do tvaru pyramidy, a to s klepítky ven, ozdobíme zelenou petrželí, zakryjeme bílým ubrouskem, aby nevychladli, a neseme je na stůl. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky, holandskou nebo račí omáčku, popřípadě i vhodný salát ze syrové zeleniny.

    b) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy, zalijeme vývarem a horké podáváme. K rakům v této úpravě podáváme bílé pečivo nebo topinky a račí nebo máslovou, popřípadě holandskou omáčku.

    c) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy. Vývar z uvařených raků procedíme, trochu vyvaříme, pak zjemníme 5 dkg másla a na raky nalijeme. K takto upraveným rakům podáváme topinky pražené na sucho nebo na másle.

    d) V pivě uvařené raky dáme do hlubší porcelánové mísy. Vývar s pivem
    z uvařených raků do dvou třetin vyvaříme, slabě zahustíme moučným máslem, trochu okořeníme a na raky nalijeme, anebo z vývaru zahuštěného jíškou si připravíme omáčku, kterou podáváme zvlášť v omáčníku. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky.

    Poznámka

    Vařené raky podáváme na zvláštní prohloubené míse s nižším podstavcem, polité částí vývaru, v němž se vařili, nebo máslem, anebo v hlubší porcelánové míse i s vývarem. Podáváme-li raky s vývarem zjemněným máslem nebo ochuceným vínem, popřípadě zahuštěným moučným máslem, předpokládá se, že se vývar z raků bude i jíst, a proto se předkládá na stůl též šálek na vývar a polévková lžíce.

    Důležité: Podáváme-li raky bez vývaru, v němž se vařili, pak z vývaru připravíme račí polévku.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?