Rybářský rozcestník

Vaření raků ve víně

Vařené raky podáváme jako teplý předkrm anebo jako mezichod. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10 – 15 minut.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5–6 osob:
  • 30 ks raků
  • 2 l zeleninového (rybího) vývaru nebo vody
  • 1/2 l bílého přírodního vína
  • 100 g mrkve
  • 60 g cibule
  • 8 ks zrnek pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • trochu zelené petržele
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vývar(vodu), vložíme do něho na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, nasekanou zelenou petržel, tymián, bobkový list, pepř a sůl
    2. Vše povaříme asi 20 minut
    3. Potom přilijeme bílé víno, a když se vývar začne opět prudce vařit, vhodíme do něho očištěné raky a uvaříme je.

    Doporučení

    Další obměny:
    Raky můžeme také vařit ve vývaru z koření okyseleném octem, určeném k vaření ryb nebo ve vývaru z hovězího masa, popřípadě ve vývaru z hovězích kostí. Pak raky před podáváním upravujeme několika způsoby:

    a) Uvařené, připravené raky promícháme s čerstvým máslem, pak je upravíme na račí mísu do tvaru pyramidy, a to s klepítky ven, ozdobíme zelenou petrželí, zakryjeme bílým ubrouskem, aby nevychladli, a neseme je na stůl. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky, holandskou nebo račí omáčku, popřípadě i vhodný salát ze syrové zeleniny.

    b) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy, zalijeme vývarem a horké podáváme. K rakům v této úpravě podáváme bílé pečivo nebo topinky a račí nebo máslovou, popřípadě holandskou omáčku.

    c) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy. Vývar z uvařených raků procedíme, trochu vyvaříme, pak zjemníme 5 dkg másla a na raky nalijeme. K takto upraveným rakům podáváme topinky pražené na sucho nebo na másle.

    d) V pivě uvařené raky dáme do hlubší porcelánové mísy. Vývar s pivem
    z uvařených raků do dvou třetin vyvaříme, slabě zahustíme moučným máslem, trochu okořeníme a na raky nalijeme, anebo z vývaru zahuštěného jíškou si připravíme omáčku, kterou podáváme zvlášť v omáčníku. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky.

    Poznámka

    Vařené raky podáváme na zvláštní prohloubené míse s nižším podstavcem, polité částí vývaru, v němž se vařili, nebo máslem, anebo v hlubší porcelánové míse i s vývarem. Podáváme-li raky s vývarem zjemněným máslem nebo ochuceným vínem, popřípadě zahuštěným moučným máslem, předpokládá se, že se vývar z raků bude i jíst, a proto se předkládá na stůl též šálek na vývar a polévková lžíce.

    Důležité: Podáváme-li raky bez vývaru, v němž se vařili, pak z vývaru připravíme račí polévku.

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.