Rybářský rozcestník

Vaření raků ve víně

Vařené raky podáváme jako teplý předkrm anebo jako mezichod. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10 – 15 minut.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5–6 osob:
  • 30 ks raků
  • 2 l zeleninového (rybího) vývaru nebo vody
  • 1/2 l bílého přírodního vína
  • 100 g mrkve
  • 60 g cibule
  • 8 ks zrnek pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • trochu zelené petržele
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vývar(vodu), vložíme do něho na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, nasekanou zelenou petržel, tymián, bobkový list, pepř a sůl
    2. Vše povaříme asi 20 minut
    3. Potom přilijeme bílé víno, a když se vývar začne opět prudce vařit, vhodíme do něho očištěné raky a uvaříme je.

    Doporučení

    Další obměny:
    Raky můžeme také vařit ve vývaru z koření okyseleném octem, určeném k vaření ryb nebo ve vývaru z hovězího masa, popřípadě ve vývaru z hovězích kostí. Pak raky před podáváním upravujeme několika způsoby:

    a) Uvařené, připravené raky promícháme s čerstvým máslem, pak je upravíme na račí mísu do tvaru pyramidy, a to s klepítky ven, ozdobíme zelenou petrželí, zakryjeme bílým ubrouskem, aby nevychladli, a neseme je na stůl. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky, holandskou nebo račí omáčku, popřípadě i vhodný salát ze syrové zeleniny.

    b) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy, zalijeme vývarem a horké podáváme. K rakům v této úpravě podáváme bílé pečivo nebo topinky a račí nebo máslovou, popřípadě holandskou omáčku.

    c) Uvařené raky vložíme do hlubší porcelánové mísy. Vývar z uvařených raků procedíme, trochu vyvaříme, pak zjemníme 5 dkg másla a na raky nalijeme. K takto upraveným rakům podáváme topinky pražené na sucho nebo na másle.

    d) V pivě uvařené raky dáme do hlubší porcelánové mísy. Vývar s pivem
    z uvařených raků do dvou třetin vyvaříme, slabě zahustíme moučným máslem, trochu okořeníme a na raky nalijeme, anebo z vývaru zahuštěného jíškou si připravíme omáčku, kterou podáváme zvlášť v omáčníku. K takto upraveným rakům podáváme bílé pečivo nebo topinky.

    Poznámka

    Vařené raky podáváme na zvláštní prohloubené míse s nižším podstavcem, polité částí vývaru, v němž se vařili, nebo máslem, anebo v hlubší porcelánové míse i s vývarem. Podáváme-li raky s vývarem zjemněným máslem nebo ochuceným vínem, popřípadě zahuštěným moučným máslem, předpokládá se, že se vývar z raků bude i jíst, a proto se předkládá na stůl též šálek na vývar a polévková lžíce.

    Důležité: Podáváme-li raky bez vývaru, v němž se vařili, pak z vývaru připravíme račí polévku.

    Nejčtenější články

    Chcete se seznámit u vody na rybách? Na Fecebooku lze najít dokonce dvě rybářské seznamky!

    Pokud hledáte svou životní lásku, nebo jen kamarádku či parťáka na ryby, lze na Facebooku sledovat jednu ze dvou rybářských seznamek. Třeba právě tam poznáte toho správného parťáka na ryby a je jedno, zda to bude kamarád či kamarádka či budoucí přítel či přítelkyně. Každopádně jde o skvělou možnost, jak se seznámit, aby jste u vody na rybách mohli sdílet své zážitky i s někým druhým.

    Nová rubrika na našem webu: Karavan fishing – nejen po Česku s postelí na kolečkách na rybách

    Na našem webu Rybářský rozcestník.cz jsme pro všechny milovníky rybaření a karavaningu vytvořili novou rubriku! Jde o články jak pro začínající rybáře, co si sebou na rybářské výpravy vozí postel na kolečkách, tak i pro zkušené pardy, co si rybaření s „bydlíkem“ užívají již léta.

    Ořezáním boilie zrychlíte jeho poločas rozpadu

    Pokud marně čekáme na záběr při lovu na boilies, nebo, chceme-li urychlit zájem ryb o nástrahu pod háčkem, někdy stačí jen boilie pod háčkem ořezat. Zrychlíme tak poločas rozpadu boilies, uvolňování látek do okolí a někdy dokážeme tímto drobným zásahem přemluvit k záběru zkušenější ryby, které s běžnými tvary, tedy v tomto případě koulí, mají špatné zkušenosti.