Nejlépa na venkovním roštu grilu ugrilované filety z tuňáka, servírované s domácí rajčatovou salsou.
1. Nejprve si připravíme salsu; zeleninu omyjte a šalotky oloupejte, rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky, chilli papriku rozkrojte podélně a odstraňte semena
2. Chilli papriku a šalotky na jemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům
3. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout
4. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi
5. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře
6. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře, potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut
7. Hotové filety podáváme se salsou a různými saláty.
Servírujte s křupavou bagetou.
Recept k článku Pro plnou chuť v létě konzumujte tuňáka, platýse a mořského ďase.