Rybářský rozcestník

Tolstolobik na rajčatech

Marinované kostky z masa tolstolobika zapečené v troubě na restavané rajčatovo-žampionové směsi, servírované s vařenými bramborami nebo rýží.

1 náročnost
40 minut
+ 1 hodina marinování  
Tolstolobik na rajčatech
  • Rozpis na 2 porce:
  • 300-400 g filetu z tolstolobika (bez kůže)
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • špetka mletého koriandru
  • šťáva z 1 citronu
  • himalájská sůl
  • špetka chilli
  • Na rajčotovo-žampionovou směs:
  • 250 g malých žampionů
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 hrst cibulové natě
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 ks stroužky česneku
  • himalájská sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso (bez kůže) nakrájíme na kostky 3×3 cm velké, dáme do misky, zakápneme citronovou šťávou, bohatě posolíme a přidáme koření, promícháme a necháme 1 hodinu marinovat
    2. Mezitím si připravíme rajčotovo žampionovou směs; do pánve dáme olej a necháme rozehřát, přidáme nasekaný česnek a necháme rozvonět, přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony, překrájená cherry rajčata, osolíme, přidáme cukr a necháme lehce zkarameliovat, doplníme bazalkou a zastříkneme vínem, které necháme zčásti odpařit
    3. Vše restujeme cca 10 minut, úplně nakonec přidáme nasekanout cibulovou nať
    4. Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme směs z pánve a rybí maso bez marinády, pečeme v troubě na 200°C zhruba 15-20 minut.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím