Rybářský rozcestník

Uzení trumani

Lidově truman, odborně sumeček americký, se v některých částech naší republiky vyskytuje poměrně hojně. Není hájený, ani nemá lovnou míru. Má velmi chutné růžové maso a vyuzený je zvláště skvělý!

3 náročnost
100 minut
+ doba naložení do láku  
Vyuzení trumani
  • 5 ks a více sumečků amerických
  • Na lák:
  • 5 l vody
  • 0,4 kg soli
  • 0,1 kg cukru
  • plátky česneku, snítky šalvěje nebo petrželky ...
  • Ostatní:
  • udírna, tvrdé dřevo, kleště na kuřata, nůž
  • Příprava

    1. Šetrně zabité sumečky vykucháme, omyjeme vodou. Nůžkami na kuřata odstřihneme prsní a hřbetní ploutve, mají ostré a tvrdé trny a píchnutí je bolestivé, odstřižené ploutve s ostrými trny mají i výhodu, chceme-li, ryby skladovat v mrazáku, nehrozí, že poškodíme folii, nebo sáček, do kterého je narovnáme k uskladnění do mrazáku.
    2. Vykuchané omyté ryby naložíme do solného nálevu na 8-12 hodin (lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,4 kg soli a 0,1 kg cukru). Nálev můžeme ochutit plátky česneku, snítkou šalvěje, nebo petrželky, fantazii se meze nekladou, bylinkami nic nezkazíte, vše ale s mírou. Naložené ryby opláchneme a necháme oschnout.
    3. Do poloviny břišní dutiny vložíme kousky větviček dlouhá 4-5 cm aby břišní dutina zůstala otevřená. Ryby napíchneme na začátku řezu pod hlavou na háčky a pověsíme do vyhřáté udírny.
    4. Udíme 1-1,5 hod na tvrdém dřevě a teplém kouři kolem 80-110 C. V polovině uzení asi tak po 30-40 minutách, ryby vyndáme a potřeme v břišní dutině i na povrchu, olejem, ve kterém jsme rozmíchali svoje oblíbené koření, směs ryby, grilovací směs, provensálské koření atd. Ryby navěsíme nazpět do udírny a doudíme do zlatova. Podáváme teplé – dobrou chuť.

    Doporučení

    Pokud nakládáme maso déle, například 24 hodin, pak snížíme množství soli o polovinu. Naopak, pokud budeme ryby nakládat jen 4-6 hodin, pak množství soli o něco zvýšíme.

    Nejčtenější články

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

    Pozvánka na 24hodinový závod na Záhorské

    Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….

    Jak jsem (ne)zabíjel komáry

    Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.