Rybářský rozcestník

Štika na másle a bylinkách

Rychlý, jednoduchý recept na pečenou štiku naporcovanou na silnější podkovy, dochucenou kořením a čerstvě nasekanými bylinkami.

2 náročnost
45 minut
štikaštikaštikaštika-podkovy-naštikaštikaštika
  • 1 ks (1,5-2 kg) štiky
  • 60 g másla
  • cca 100 ml bílého vína
  • 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, petrželka, šalvěj...)
  • pepř dle chuti
  • kmín
  • Příprava

    1. Vykuchanou, šupin, hlavy a ploutví zbavenou štiku naporcujeme na silnější podkovy
    2. Maso osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, poklademe do zapékací misky nebo pekáčku, pak podkovy posypeme čerstvě nasekanými bylinkami a poklademe kousky másla
    3. Podkovy štiky podlité vínem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 30 minut, během pečení občas podléváme výpekem.

    Doporučení

    Kdo nemá rád nádech vína v pokrmu, prostě místo vína použije rybí vývar nebo jen čistou pitnou vodu.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    Ryby mořské, jejich dělení

    Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím