Rybářský rozcestník

Steak z tuňáka na teplém čočkovém salátu

Kombinace teplého čočkového salátu a čerstvě ugrilovaného tuňákového steaku je prostě famózní. K tomu ještě čerstvé pečivo a váš oběd či večeře nebude mít chybu.

2 náročnost
40 minut
steaksteaksteak
  • Pro 2 osoby :
  • 2 ks steaky tuňáka (150-200 g)
  • drcený barevný pepř
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • olivový olej
  • chilli vlákna
  • mořská sůl
  • Salát:
  • 200 g vařené čočky
  • 100 g šalotek
  • 50 g anglické slaniny
  • 50 g baby špenátu
  • 2 ks stroužky česneku
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Tuňáka na vrchní straně křížem nařízneme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvilku odpočinout.
    2. Z obou stran potřeme olivovým olejem, vložíme na gril, z každé strany grilujeme 2-3 minuty podle teploty v grilu, maso uvnitř musí zůstat červené, nesmí zbělat, je pak tuhé.
    3. Hotový steak posypeme drceným barevným pepřem, ozdobíme citronem a chilli vlákny. Položíme na teplý čočkový salát a podáváme.
    4. Salát připravíme takto: v pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme celé šalotky, plátky česneku, kostičky slaniny, nakrájený baby špenát (pár lístku odložíme na ozdobu), podlijeme troškou vody, dusíme do měkka. Ke směsi vmícháme uvařenou čočku, ochutíme vinným octem, pepřem, solí. Salát rozložíme na talíře, poklademe lístky baby špenátu a položí steak z tuňáka.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Zakrmovací pachová krmítka

    Dnes je docela trendy, při chytání ryb, používat různé umělé nástrahy, například napodobeniny brouků, mušek, rybek, či jiných potvůrek žijících pod vodou nebo i kolem vody. Dnešní moderní rybář však má ve svém arzenálu i jiné umělotiny, například umělou kukuřici. A tak není divu, že někdo vymyslel i variantu lovu ryb s krmítkem, ale bez krmení, jen s houbičkou umístěnou v krmítku, která po nadipování dělá ve vodě podobnou práci, jako klasická zakrmovací směs.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím