Typické vánoční menu pro více jak 40 % Čechů! V trojobalu obalené filety nebo podkovy z kapra, usmažené dozlatova, servírované s bramborovým salátem.
Příprava smaženého kapra:
1. Očištěné, vykuchané ryby opláchneme a naporcujeme na jednotlivé filety nebo podkovy
2. Rybu osolíme a obalíme postupně v prosáté mouce, ve vejcích rozšlehaných
s mlékem a v prosáté strouhance
3. Obalené porce ryb pak zvolna usmažíme v horkém tuku do světlé nazlátlé barvy, na papírových ubrouscích necháme okapat a pak uchováváme v zaklopeném hrnci v teple do doby, než budeme kapra podávat.
Příprava bramborového salátu:
1. Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, nakrájíme na kostky
2. Mraženou zeleninu uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou
3. V míse promícháme nakrájené brambory, uvařenou zeleninu, Kunovjanku s částí nálevu, cibuli nakrájenou na jemno a majonézu
4. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a necháme v lednici odležet.