Rybářský rozcestník

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.

2 náročnost
45 minut
+ den předem máčení krup a hub  
Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou
Pečený
  • Suroviny na 4 porce:
  • 4 ks filety candáta s kůží (o váze 150 až 200 g)
  • 1 ks větší cibule
  • 250 g velkých ječných krup
  • 50 g sušených hub
  • drcený kmín (nikoliv mletý)
  • čerstvá i mletá majoránka
  • vepřové sádlo
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • česnek
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme
    2. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu
    3. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme, takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme
 a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku
    4. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova
    5. Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme
    6. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven, do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme, do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty, poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut
    7. Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.

    Doporučení

    Doporučení sommeliera:
    Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.

    Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.

    Poznámka

    Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

    Nejčtenější články

    Lov úhořů – jak na ně

    Někdo nechytne úhoře za celý život, jiný ho dostane na háček při chytání kaprů. Ovšem cílený lov úhořů není zase tak složitý, jen se stačí řídit pár radami a tipy našich pradědů a vyrazit k vodě tehdy, když ostatní od vody utíkají. 🙂

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím