Rybářský rozcestník

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.

2 náročnost
45 minut
+ den předem máčení krup a hub  
Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou
Pečený
  • Suroviny na 4 porce:
  • 4 ks filety candáta s kůží (o váze 150 až 200 g)
  • 1 ks větší cibule
  • 250 g velkých ječných krup
  • 50 g sušených hub
  • drcený kmín (nikoliv mletý)
  • čerstvá i mletá majoránka
  • vepřové sádlo
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • česnek
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme
    2. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu
    3. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme, takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme
 a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku
    4. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova
    5. Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme
    6. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven, do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme, do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty, poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut
    7. Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.

    Doporučení

    Doporučení sommeliera:
    Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.

    Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.

    Poznámka

    Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím