Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.
1. Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme
2. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu
3. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme, takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme
a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku
4. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova
5. Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme
6. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven, do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme, do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty, poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut
7. Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.
Doporučení sommeliera:
Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.
Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.
Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.