Rybářský rozcestník

Skampi dušení na americký způsob

Podáváme jako teplý mezichod k slavnostnější příležitosti.

2 náročnost
30 minut
  • Pro 4-6 osob:
  • 400 g konzervovaných skampích ocásků
  • 40 g rajského protlaku
  • 40 g cibule
  • 30 g moučného másla
  • 10 g cukru
  • 1/16 l koňaku
  • 1/16 l oleje
  • 1/8 l bílého vína
  • zelená petržel a citrón na zdobení
  • trochu cayenského pepře
  • sůl
  • Příprava

    1. Konzervované skampí ocásky dáme do cedníku a pod tekoucí studenou vodou dobře propláchneme
    2. V hrnci na rozpáleném oleji slabě orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak
    k ní přidáme propláchnuté skampy, podlijeme je vínem, koňakem, přidáme rajský protlak, sůl, cayenský pepř, cukr a vše asi 6 minut podusíme
    3. Nakonec pokrm zahustíme moučným máslem, krátce povaříme a upravíme do porcelánových misek
    4. Ozdobíme zelenou petrželí a kolečky citrónu.

    Doporučení

    Zahuštěnou omáčku můžeme také procedit a do procezené pak dát zpět skampy a upravit je do misek.

    Příloha: Vařené kuličky z brambor polité máslem a posypané zelenou petrželí nebo dušená rýže.

    Poznámka

    Skampi – Jsou to malí mořští ráčci, podobající se malým říčním rakům, tito korýši mají maso jen v ocase, jejich příprava a úprava je v podstatě stejná jako u krevet.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

    Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?