Rybářský rozcestník

Račí perkelt

Račí maso smíchané s mletou sladkou paprikou a zjemněné račím máslem.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5-6 osob:
  • 40 ks větších raků
  • 150 g čerstvého másla
  • 50 g račího másla
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 10 g kmínu
  • 4 l vody
  • trochu zelené petržele
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji do varu a pak do ní dáme rozsekanou zelenou petržel, kmín, dobře očištěné raky a vaříme je asi 12-15 minut
    2. Uvařené raky vyndáme a maso z ocasů a klepet vyjmeme
    3. V kastrole rozpustíme máslo, v něm zpěníme mletou papriku, přidáme nakrájené račí maso a lehce je mícháme tak dlouho, až se dostatečně prohřeje
    4. Upravený perkelt zjemníme račím máslem, dáme do hlubší misky a ozdobíme zelenou petrželí
    5. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.

    Poznámka

    Račí máslo: skořápky (krunýře) z uvařených raků utlučeme v hmoždíři, do menšího hrnce hodíme kus másla, utlučené skořápky a máslo škvaříme tak dlouho, až nám zčervená, necháme ho překapat přes čistou plátěnou utěrku, ztuhnout a tak nám vznikne račí máslo.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.