1 kg rybího masa z kapra, či jiné bílé ryby
150-200 g vepřových kůží
2 ks větší cibule
2-4 ks stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce majoránka
1,5-2 lžičky pepře
voda
sůl
+ obal na tlačenky
Příprava
- Očištěné ryby povaříme v mírně osolené vodě, bude stačit 8-10 minut, pak maso necháme prochladnout a zbavíme co nejvíce kostí a kůže, ale snažíme se, aby část masa zůstala v celku, aby pak v tlačence na řezu byla vidět pěkná struktura.
- Vepřové kůže povaříme 10-15 minut, pak vodu slijeme, nalijeme čistou vodu a povaříme je dalších 60 minut.
- Uvařené, okapané kůže pomeleme na masovém strojku společně s cibulí a stroužky česneku, vývar nevyléváme!
- Smícháme spolu rybí maso spolu s pomletými kůžemi, dochutíme pepřem, solí, směs mírně rozředíme vývarem, ale opatrně, směs musí zůstat kompaktní a nesmí být moc řídká!
- Hotovou směsí naplníme sáček na tlačenky, vymačkáme veškerý vzduch, konec sáčku důkladně uzavřeme a zajistíme vhodným provázkem.
- Nohavici s tlačenkou vaříme zvolna, na mírném zdroji tepla, jen tak, aby voda mírně bublala, tak 35-40 minut.
- Hotovou rybí tlačenku na několika místech propícháme jehlou nebo špendlíkem, zatížíme prkénkem tak, aby jsem vytlačili zbylý vzduch, necháme vychladnout. Během chladnutí tlačenku několikrát otočíme, aby se maso v tlačence rovnoměrně rozložilo v tlačence a nebylo jen na jedné straně.