Rybářský rozcestník

Rybí tlačenka z kapra nebo jiné bílé ryby

Rybí tlačenka, připravená podle tohoto receptu, je libová, skoro není poznat, že základ této tlačenky tvoří právě rybí maso a tak ji ocení i ti, co běžně ryby nejí. Maso na rybí tlačenku je nejlepší z kapra, ale také například z amura. Ovšem top je připravená z masa sumce i když sumec zrovna nepaří do kategorie bílá ryba.

3 náročnost
140 minut
  • 1 kg rybího masa z kapra, či jiné bílé ryby
  • 150-200 g vepřových kůží
  • 2 ks větší cibule
  • 2-4 ks stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce majoránka
  • 1,5-2 lžičky pepře
  • voda
  • sůl
  • + obal na tlačenky
  • Příprava

    1. Očištěné ryby povaříme v mírně osolené vodě, bude stačit 8-10 minut, pak maso necháme prochladnout a zbavíme co nejvíce kostí a kůže, ale snažíme se, aby část masa zůstala v celku, aby pak v tlačence na řezu byla vidět pěkná struktura.
    2. Vepřové kůže povaříme 10-15 minut, pak vodu slijeme, nalijeme čistou vodu a povaříme je dalších 60 minut.
    3. Uvařené, okapané kůže pomeleme na masovém strojku společně s cibulí a stroužky česneku, vývar nevyléváme!
    4. Smícháme spolu rybí maso spolu s pomletými kůžemi, dochutíme pepřem, solí, směs mírně rozředíme vývarem, ale opatrně, směs musí zůstat kompaktní a nesmí být moc řídká!
    5. Hotovou směsí naplníme sáček na tlačenky, vymačkáme veškerý vzduch, konec sáčku důkladně uzavřeme a zajistíme vhodným provázkem.
    6. Nohavici s tlačenkou vaříme zvolna, na mírném zdroji tepla, jen tak, aby voda mírně bublala, tak 35-40 minut.
    7. Hotovou rybí tlačenku na několika místech propícháme jehlou nebo špendlíkem, zatížíme prkénkem tak, aby jsem vytlačili zbylý vzduch, necháme vychladnout. Během chladnutí tlačenku několikrát otočíme, aby se maso v tlačence rovnoměrně rozložilo v tlačence a nebylo jen na jedné straně.

    Nejčtenější články

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.