Rybářský rozcestník

Polévka z mníka

Vývar z povařených odpadových částí mníka a zeleniny, nakonec doplněný o maso mníka, servírovaný dochucený koprem a ozdobený kolečky citrónu.

1 náročnost
80 minut
  • 500 g mníka
  • 1,5 l vody
  • 5 ks brambor
  • 3 ks zrnka pepře
  • 3 ks zrnka nového koření
  • 1 ks menší mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks petržele
  • sekaný kopr
  • petrželka
  • máslo
  • citrón
  • sůl
  • Příprava

    1. Mníka vykucháme a očistíme, hlavu, ocas, ploutve a vykrojenou páteř vložíme do hrnce se studenou vodou a 20-30 minut vaříme na mírném zdroji tepla s cibulí v celku, sbíráme pěnu, hotový vývar přecedíme
    2. Nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a brambory osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem a na mírném ohni ještě povaříme 15-20 minut
    3. V této fázi vložíme do polévky rozporcované maso mníka, koření a sůl a vaříme dalších 15-20 minut
    4. Těsně před podáváním do polévky přidáme čerstvě nasekaný kopr a každou porci na talíři ozdobíme dvěma kolečky citrónu.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?