Rybářský rozcestník

Polévka z mníka

Vývar z povařených odpadových částí mníka a zeleniny, nakonec doplněný o maso mníka, servírovaný dochucený koprem a ozdobený kolečky citrónu.

1 náročnost
80 minut
  • 500 g mníka
  • 1,5 l vody
  • 5 ks brambor
  • 3 ks zrnka pepře
  • 3 ks zrnka nového koření
  • 1 ks menší mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks petržele
  • sekaný kopr
  • petrželka
  • máslo
  • citrón
  • sůl
  • Příprava

    1. Mníka vykucháme a očistíme, hlavu, ocas, ploutve a vykrojenou páteř vložíme do hrnce se studenou vodou a 20-30 minut vaříme na mírném zdroji tepla s cibulí v celku, sbíráme pěnu, hotový vývar přecedíme
    2. Nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a brambory osmahneme na másle, zalijeme přecezeným vývarem a na mírném ohni ještě povaříme 15-20 minut
    3. V této fázi vložíme do polévky rozporcované maso mníka, koření a sůl a vaříme dalších 15-20 minut
    4. Těsně před podáváním do polévky přidáme čerstvě nasekaný kopr a každou porci na talíři ozdobíme dvěma kolečky citrónu.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím